De beste remedie tegen de angst voor zichtbaarheid
24 februari 2015 
in angst
2 min. leestijd

De beste remedie tegen de angst voor zichtbaarheid

Mijn hond Sjors kan heel tevreden liggen slapen als zij met mijn man ’s morgens haar dagelijkse lange wandeling heeft gemaakt. 

Dat kan op kantoor waar ik haar mee naar toe neem of thuis als ik zin heb om daar te werken. En dan in zo in het begin van de middag komt ze dichter bij mij in de buurt. Naast me en ze zorgt dat ik haar zie en opmerk. Als het nog wat langer duurt omdat ik lekker bezig ben, dan legt ze een poot over mijn voeten. “Hallo hier ben ik en ik wil dat je met me naar buiten gaat.” Als ik het echt te bont maakt, gaat ze zitten en geeft een korte blaf. Ze kwispelt en is in een opgewonden staat. Kom!

Ik loop dan heerlijk even buiten en om me heen fluiten vogels luidkeels. Ik woon en werk in een prachtig gebied met een overdaad aan flora en fauna en dat laten ze me weten ook.

En ineens krijg ik een inzicht

Wat vreemd toch. Alle dieren doen moeite om geluid te maken en om zichtbaar te worden op het moment dat zij iets willen bereiken, of het nu een partner is, een aai of eten. Sommige dieren (planten ook) halen werkelijk alles uit de kast om maar boven de concurrentie uit te stijgen.

Terwijl mensen juist zo angstig zijn om zichtbaar te worden.

Waarom zijn ondernemers en andere mensen zo bang om zichtbaar en hoorbaar te worden? Om het hoofd boven het maaiveld uit te steken?

Of andersom: als we zo bang zijn om zichtbaar te worden, waarom kunnen we dan er geen genoegen mee nemen dat we dus minder zullen bereiken in het leven?

Hoe ga je met deze spanning om?

Deze spanning tussen het enerzijds iets willen bereiken en anderzijds de angst om zichtbaar te worden speelt bij heel veel zelfstandig dienstverleners, en bij vrijwel al mijn klanten.

De spanning wordt pas echt voelbaar als je groepsprogramma’s gaat maken en aanbieden aan je klanten:

  • Dan moet je een aanbod doen aan je klanten en laten zien wat je in huis hebt
  • Dan ga je voor de groep, en of dat nu live of online is, dat is altijd weer spannend
  • Als je echt lef hebt, vraag je achteraf om een evaluatie en hoor je wat je klanten denken

Waarom doen we onszelf dit aan?

Je kunt het ook omdraaien en er anders tegenaan kijken.

Stel: je bent een mannetjes vogel en je zingt je de longen uit het lijf om het mooiste vrouwtje aan te trekken en om aan de andere mannetjes alvast te laten weten dat zij straks het nakijken hebben.

Wat gebeurt er als je dan denkt als een dienstverlener die bang is om zichtbaar en hoorbaar te worden? Dan ga je wat zitten piepen op de onderste tak. Niemand die je hoort. Jij haalt je doel niet en je potentiële partner blijft alleen achter.

Als jij zichtbaar wordt, stel jij anderen in staat om hun doelen te bereiken! Als je niet zichtbaar durft te worden, dan ontneem je anderen daarmee dus ook de kans om meer uit hun leven te halen.

Dus, waarde ondernemers, doe als Sjors en de vogels

Klim in de hoogste boom, steek je borst vooruit en laat iedereen horen dat je er bent. Poets je veren en laat je van je beste kant zien.

Maak opvallend goede programma’s en schreeuw van de daken dat de klanten naar jou toe kunnen komen. Wees ruimhartig als je klanten voor een ander kiezen; dat zegt niets over jou maar gewoon over de voorkeur van deze specifieke klant.

Er zijn altijd klanten die voor jou zal kiezen, die echt op jou zitten te wachten en die dolblij zijn dat jij het lef hebt getoond om op te vallen. En er is echt niemand, maar dan ook niemand, die jou lelijk of stom zal vinden om wat jij in de aanbieding hebt. Dat zit allemaal in je eigen hoofd.

Ik lees graag in een reactie onder dit artikel wat jij deze week gaat doen om nog meer zichtbaar te worden.

 

Over de schrijver
Danielle
Door

Danielle

op 24 Feb 2015

Prachtig geschreven Blog Ellen! En zo'n mooie metafoor! Het lijkt me prachtig geïnspireerd te worden door de natuur:) Jouw oneliner:Als jij zichtbaar wordt, stel jij anderen in staat om hun doelen te bereiken! ga ik groot opschrijven en ophangen als helpende gedachten om mijn doelen te bereiken! Thanks. Deze week ga ik samen met Ted Daamen een videofilmpje opnemen om mijn zichtbaarheid te vergroten. Ik wens je veel genot in Portugal en tot gauw, liefs Danielle

Yvonne Vetketel
Door

Yvonne Vetketel

op 25 Feb 2015

hallo Ellen, De angst om zichtbaar te worden heeft voor mij vooral te maken met mijn introvert zijn. Werkzoekenden die introvert zijn kan ik hier prima mee helpen maar ondernemen is voor mijn gevoel de overtreffende trap. De ene vogel zingt heel hard, een pauw laat vooral zijn veren zien. Ik vind daarin lanzamerhand mijn eigen weg, o.a. door herkenning bij de succesvolle introvert. Zou er ook een mooi voorbeeld zijn voor introverte vogels?

Joyce
Door

Joyce

op 30 Mar 2015

Hoi Ellen, bedankt voor dit inzicht. Ook ik heb de angst om mij groter te maken. Te worden en te groeien in mijn expertise. Terwijl alles in mij schreeuwt om gehoord te worden. Mede door jou tips ben ik gesterkt om ermee door te gaan en van de hoogste daken te roepen dat ik een goed opvoedprogramma aan t ontwikkelen ben en wanneer het zover is om ermee op de markt te komen zal ik nog harder roepen dat mijn programma de beste is ooit. Bedankt

Reactie plaatsen

Volg je mij al op Instagram?