Doet sneeuw pijn?
21 februari 2020 
2 min. leestijd

Doet sneeuw pijn?

Mijn knieën raken het podium. Ik zie zuilen staan met daarop een skihelm, een telefoon en een voetbal. Boven elke zuil een lamp. We zitten op rij 1 stoel 1 en 2 in de Mary Dresselhuys zaal van het DeLaMar Theater. Ik heb nog nooit zo dichtbij gezeten.

Mijn vriendin Petra had mij uitgenodigd voor deze theatervoorstelling. Los van wat daar zou draaien, was mijn eerste reactie: ‘Jaaa!!!’ Ik houd namelijk ontzettend van Amsterdam en zeker van dit theater!

Het bleek een prachtig stuk te zijn. Doet sneeuw pijn, een solovoorstelling gespeeld door Saskia Temmink, is een echte aanrader! Ze toert nu door het land. Het is een aangrijpend verhaal over de onverwachte dood van haar man, tijdens een skivakantie met vrienden, en hoe ze de kracht vindt om door te gaan. Ook humorvol en met hilarische situaties.

Dit alles past heel goed bij mijn vriendin Petra, die op 40-jarige leeftijd ook haar man Richard verloor. In 2009 bleek hij een hersentumor te hebben. Hij was op dat moment 38 jaar oud en vader van een jong gezin.

Ik herinner me nog dat Petra vertelde dat ze aan tafel zaten en Richard tot zijn grote frustratie niets meer uit zijn vingers kreeg. Op een gegeven moment konden ze alleen nog maar met de gordijnen dicht en fluisterend een normaal gesprek voeren. Voor Petra was het meteen duidelijk dat ze zelf oplossingen moesten bedenken. Hiermee lukte het Richard bijvoorbeeld om tot drie maanden voor zijn dood – hij overleed op 40-jarige leeftijd – te blijven werken. Dat was voor hem van grote betekenis

Zoektocht mondt uit in unieke revalidatie-app

In haar zoektocht – vaak tot diep in de nacht- zowel tijdens de ziekte als na het overlijden van Richard, heeft Petra het idee opgevat om haar kennis te delen. Zo stuitte ze op een promotieonderzoek van Karin Gehring.

Karin’s cognitieve revalidatie was bewezen effectief op geheugen, concentratievermogen en mentale vermoeidheid, maar was vanwege gebrek aan mankracht niet meer beschikbaar voor patiënten.

In samenwerking met deze wetenschapper heeft zij een app ontwikkeld. Een revalidatie-app ReMind die hersentumor patiënten helpt om het ‘gewone’ leven weer op te pakken.

Zo kon ze andere hersentumor patiënten – en vooral ook hun families – helpen. “Ik ben blij dat patiënten en hun naasten straks, met deze app, minder zelf het wiel hoeven uit te vinden.” Inmiddels wordt de app in meerdere ziekenhuizen getest en wordt Petra wereldwijd uitgenodigd om te komen spreken. Wat een voorbeeld!

Voor haar was het een hele bewuste keuze om haar ervaring en alle opgedane kennis te willen delen. Dat betekende wel doorpakken; ik ken niemand die zo hard kan werken als Petra. En ondertussen moest ze ook haar eigen verdriet zien te verwerken en drie jonge kinderen opvoeden!

Vanaf de zijlijn heb ik af en toe wat mogen toevoegen of aanmoedigen, maar eigenlijk deed ze alles op eigen kracht. Ik ben zo trots op haar! Zij heeft ongelofelijk veel doorgemaakt.

Het was daarom best spannend om dit samen met haar te bekijken. Ik merkte dat ik écht het stuk in werd getrokken, maar moest toch af en toe naast me kijken. Hoe viel dit bij Petra? “Ik hoop dat jij het ook mooi vindt”, fluisterde ze, “jij hebt toen veel voor mij betekend en daarom wilde ik graag met jou naar deze voorstelling…”.

Betekenisvolle ervaring geef je door!

Wellicht ben jij ook ervaringsdeskundige, wil jij ook jouw kennis, ervaring en oplossingen die je zelf bij elkaar hebt gezocht, delen met mensen. Dat hoeft natuurlijk niet op zo’n heftig onderwerp te zijn als bij Petra. Zo heb ik ook klanten die werken met podiumangst voor musici of online yogalessen voor volle vrouwen.

Herken jij je in het verhaal van Petra en wil je graag jouw kennis delen in een workshop of programma, een boek of een app en je weet niet precies hoe?

Je kunt meedoen met een gratis Masterclass die ik regelmatig geef, waarin je leert om met het 5 stappenplan jouw kennis en ervaring om te zetten in een methodiek, training of boek. Dan heb je alvast een eerste stap gezet:-)

Klik hier voor meer informatie en data.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Volg je mij al op Instagram?