Hoe laat je die Zoom Zombie koppies weer lachen?
02 maart 2020 
3 min. leestijd

Hoe laat je die Zoom Zombie koppies weer lachen?

We moeten het met elkaar nog even volhouden. Alhoewel dat laatste bijna niet meer lijkt te lukken. Het is alweer een jaar!

Vanaf 2 maart weer iets meer open maar het thuis en online werken is voor veel medewerkers en ondernemers nog steeds volop aan de gang.

Volhouden? Hoe doe jij dat? 

We Zoomen ons een ongeluk. Dat trouwens ook hele leuke en gênante dingen oplevert waarover Japke-d Bouma in Nrc schrijft: neuspeuteraars, blote mensen en gescheld- een gezellig ‘flikker op’ dat naar het hoofd van partner wordt gegooid –  en als klap op de vuurpijl een man in America die zichzelf bevredigt denkende dat de camera uitstaat;-)

En we snakken naar persoonlijk contact. 

Hoe gaat het met jou? 

Ben je al een beetje depri? 

Toen ik mensen op mijn lijst een mail stuurde met dit als onderwerp, ontving ik direct enkele uitschrijvingen met felle reacties. Of ik gek geworden was om met depressiviteit te spotten.

Nee natuurlijk niet, maar ik hoorde enkele dagen daarvoor een van mijn kinderen zeggen dat ze wel een beetje depri wordt zolangzamerhand van wat haar fijne en intensieve studentenleven zou moeten zijn. Ze is tweedejaars studente in Leiden.
En mijn moeder zei onlangs ook al iets soortgelijks.

De impact op het leven van zowel mijn studerende kinderen en met mijn ouders op leeftijd is zo groot deze tijd. Groter dan de impact op mijn eigen leven, voelt het. En ik hoorde ze tot nu toe nooit klagen en of mopperen. Superknap vond ik dat. Ik denk dat ik als student erg boos was geweest. Niet dat dat zin had gehad maar toch. Mezelf destijds kennende…..

Het woord depri was dus een paar keer gevallen en daar ontstond het onderwerp uit. Dat bij meerdere mensen verkeerd viel begrijp ik en was natuurlijk helemaal niet mijn bedoeling.

Net als jij maak ik me grote zorgen over alle mentale consequenties die deze pandemie wereldwijd zal hebben. Maak ik me zorgen over de impact op mijn kinderen.

Dus hoe gaat het met jou?

  • Holding on? 
  • Hopend op een vaccin en snel weer andere tijden? 
  • Al om naar online met de herkenbare Zoom gemakken en ongemakken?
  • Drukker dan ooit? 
  • Weer meer 1 op 1 werken omdat dat nog wel live kan? 
  • Kleine groepen? 
  • Nog in transitie? 
  • Bang om de overstap te maken omdat je denkt dat jouw potentiële klanten wel klaar zijn met nog meer online? 

Vanaf april vorig jaar direct online gegaan

Zoals ik al vaker heb geschreven ben ik vanaf begin april sessies online gaan geven. Zowel met teams van grote bedrijven en overheden als met de ondernemers in mijn programma’s Maak Volgeboekte Workshops en Maak Volgeboekte Programma’s.

Werkend met Zoom en natuurlijk de break out rooms maar ook een software tool als Miro waardoor je lekker samen aan de slag kan op een oneindig groot online whiteboard. 

Onlangs heb ik een korte vragenlijst gestuurd over het online werken en de systemen die je gebruikt: van de 60 mensen die de vragen hebben beantwoord, werkte de helft online met groepen en slechts 9% kende Miro. Hier ligt nog een hele mooie kans. 

Zowel voor jou als als voor jouw klanten. 

In de story’s van Eva Brouwer vertelt zij dat ze de online events zo heeft omarmd. Natuurlijk was de eerste noodgedwongen – net als mijn eerste online teamsessie begin april. Maar ik herken wat zij zegt: ik kan online ook een fijne sfeer creëren, grappen maken en dezelfde resultaten boeken voor deelnemers als live. Sterker nog: zij had in haar laatste online event 3 x meer deelnemers dan überhaupt in het theater hadden gepast. Hoe is dat?

Maak online workshops en sessies beter dan offline

Ik heb de online workshops ook helemaal omarmd. Ik vind ze beter zelfs dan mijn live workshops. Natuurlijk is het contact persoonlijker live met elkaar in 1 ruimte. Maar als ik eerlijk ben en naar de output kijk van de meeste online sessies tot nu toe, dan zijn ze effectiever.

Ze kosten minder tijd, meer gefocust op de agenda of dat wat gedaan moet worden. Punt. Een win voor de deelnemers.

Win-win

Maar ook een win voor mijzelf: Ik spreek andere talenten aan en leer weer nieuwe vaardigheden.

Dit zorgt dat elke volgende sessie weer beter is: nog interactiever,, nog meer in beweging, Zoom zombie koppies laten lachen en vooral om de echte issues online bespreekbaar te maken. Er vallen net zo goed veel kwartjes, geweldige inzichten en ja ook tranen zo hier en daar.  

Hopelijk lukt het mij om ook digitaal mijn enthousiasme over te brengen. Je er een beetje mee te besmetten. Dat je ook voelt: het kan! Het kan leuker, makkelijker, beter. Ik ga mijn workshop omzetten naar online, ik ga een online workshop maken. 

Natuurlijk help ik je er graag bij;-)

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Volg je mij al op Instagram?