Wat heb je gisteren gedaan als je bij van Oord werkt?
20 januari 2020 
2 min. leestijd

Wat heb je gisteren gedaan als je bij van Oord werkt?

Daarover gaan allerlei scenario’s door mijn hoofd. Ik word gewekt met radio 1 - waarom doe ik dat trouwens vraag ik me steeds vaker af - en daar hoorde ik dat van Oord in Angola de mensenrechten had geschonden.Dure woorden dus nog geen beeld.In de zinnen daarna werd duidelijk wat: Drieduizend families zouden met geweld zijn verdreven uit hun huis vanwege een stadsontwikkelingsproject bij de hoofdstad Luanda. Geslagen en bespoten met traangas door de politie waarna je uiteindelijk na een week opgeeft en dakloos bent. En ja die stadsvernieuwing wordt gebouwd door van Oord. Gefinancierd trouwens door ING en Artradius.

Lekker als je bij van Oord werkt, dacht ik direct!

Wat ga je dan doen vandaag? Goedemorgen zeggen tegen je collega’s en vragen hoe het weekend was? Ga je gewoon achter je bureau en computer zitten en starten met de week. Of loop je een bouwplaats ergens hier in Nederland op om te zien of het volgens planning loopt? Zeg je vriendelijk gedag tegen de receptioniste en ga je de directiekamer binnen voor een kop koffie?Waag het niet, voel ik opkomen. Doe iets! Rijd naar het hoofdkantoor om de directiekamer in te stuiven, overstelp de OR en je leidinggevende met vragen, neem ontslag? Ik kan nogal doordraven in mijn hoofd op zo’n moment. Dat komt omdat het me zo raakt!Wie heeft er het recht om bewoners met geweld uit hun huizen of hun buurt te verdrijven?Blijf nog even bij me. Ik wil er een punt mee maken dat met jou en mij te maken heeft. Maar ik kwam nog meer ellende tegen;-(In het financieel dagblad lees ik verder. Het wordt er niet beter op: het is een samenwerking met een bedrijf van Isabel dos Santos, dochter van de voormalige president van Angola en de rijkste vrouw van Afrika. En er zijn miljoenen overgemaakt naar een rekening op de Kaaimaneilanden.Wanneer gaan er alarmbellen rinkelen bij mensen? Hoe kun je in zo’n proces betrokken raken? Wanneer stop je als bedrijf, als mens?Een rijke vrouw mag je van mij zeker zijn. Je weet ik houd van business en geld verdienen. Maar hoe is dat geld tot jou gekomen. Dat is nog wel een belangrijke vraag.

De oplossingen komen van de ondernemers

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat de oplossingen voor de grote problemen op de wereld niet door de wereldleiders en de politici opgelost gaan worden maar door de ondernemers. Een gedachte die ik kon volgen en die me trots maakt. Die aanspreekt. Wij zijn ook ondernemer!Nadat mijn hoofd een beetje uitgeraasd is, maak ik het weer klein, praktisch en concreet.

Wat haal ik hier uit?

Wat zou ik doen? Het gaat over verantwoordelijkheid nemen, rechtvaardigheid, ongelijkwaardigheid. Super belangrijke waarden voor mij dus waarom het me zo boos maakt, snap ik wel.Welke verantwoordelijkheid ontloop ik? Ik laat de laatste weken de revue passeren en kan er zo een flink aantal noemen. Mensen die ik niet gebeld heb terwijl dat wel had gemoeten, Excuses die ik verzin om dingen niet te hoeven doen: zoals schrijven over dit soort onderwerpen bijvoorbeeld.Waarna ik dit artikel toch ben gaan schrijven.Mmm. Interessant. Ja ik geloof nog steeds dat wij als ondernemers in ons eigen kleine stuk iets goeds kunnen doen. Dat ik dat heb te doen en jij ook.Waar kun jij nog meer verantwoordelijkheid nemen? Wat kun jij als ondernemer betekenen.Waarschijnlijk veel meer dan je denkt!voor vandaag een fijne dag en als altijd op jouw succesMarja
Over de schrijver
Reactie plaatsen

Volg je mij al op Instagram?