Zijn jouw zakelijke dromen ook bedrog?
24 mei 2016 
in focus
2 min. leestijd

Zijn jouw zakelijke dromen ook bedrog?

Ik ben een goede slaper. En gelukkig maar, want met een gezin met  2 ondernemers – mijn man is ook ondernemer – 2 puberdochters en een zoon die in Groningen studeert, een hond, twee bedrijven en een paar fijne vrienden, heb ik die goede slaap nodig. Net als veel bewegen en goed eten. Het is eigenlijk topsport die wij als ondernemers bedrijven. En dan heb je goed voor jezelf te zorgen.

Slaper

Ik ben een goede slaper, behalve op zaterdagavond waarop diezelfde pubers op stap gaan met hun vrienden. Dan ben ik een lichte slaper. In mijn dromen en wakkere moment komen beelden naar boven van waar ze zijn, met wie ze zijn en wanneer ik zo ongeveer de geluiden van thuiskomen weer kan verwachten. “Oh ja, er sliep nog een vriendinnetje.” “Hé ze komen tegelijk thuis.” “Ze praten met elkaar beneden nog even na.” Het gestommel op de trap en in de badkamer.

Wanneer iedereen (eindelijk ;-) ) weer in zijn of haar bed ligt, kan ik pas weer echt rustig slapen. Het clubje is weer compleet. Misschien herken je dat wel :-).

Leuk Marja, dat jij goed slaapt – en soms niet – maar wat heeft mijn slaap nou te maken met mijn zakelijke dromen?

Beelden

Van alles wat er gebeurt op een dag en in je leven maak je beelden. Zeker van de belangrijke gebeurtenissen of dingen. Zo vliegt na deze zomer mijn oudste kind uit. Hij gaat studeren in Groningen. Toen de kinderen nog veel kleiner waren, vormde ik mij daar wel eens een beeld van: hoe zou het zijn als ze het huis uit gaan? En voor je weet is het zover.

Zo heb ik eerder dit jaar Workshoptrainer overgenomen. En vanaf de eerste gesprekken met Ellen had ik beelden. Over hoe het bedrijf eruit ziet als ik het zou leiden. Welke ondernemers ik zou helpen met het ontwerpen en verkopen van hele goede trainingsprogramma’s, of een boek of ander geweldig product waarmee zij hun bedrijf een nog solidere basis geven en een goede boterham verdienen. Hoeveel ondernemers, hoe vaak start er een programma, is het online en in real life, welke resultaten gaan zij boeken?

Mijn beeld wordt elke dag duidelijker, mooier en helderder. Ik zet het ook elke dag bewust in. Omdat ik uit ervaring weet dat dit helpt. Dat mijn beeld mijn bewuste en onbewuste gedrag beïnvloedt en inzet om het beeld werkelijkheid te maken.

Beelden zijn belangrijk

Beelden zijn er altijd. Je brein maakt ze automatisch. Alles wat er om je heen gebeurt en waar je aandacht aan schenkt of waar je aan denkt, wordt omgezet in een beeld. Soms heel helder, met kleur, beweging en geluid. Soms wat vager en wellicht stilstaand.

Als je weet dat je beelden vormt en dat die beelden jouw gedrag sturen, dan is het goed om je bewust te zijn van dat beeld.

Mijn vraag aan jou is: als je denkt aan jouw bedrijf, welke beelden heb je dan? Wat zie je jezelf doen? Sta je voor groepen? Hoe groot zijn deze groepen? Wie zitten er tegenover je? Hoe leuk vind je ze?

Of zie je beren op de weg, heb je (onbewust) een iets minder rooskleurig beeld van jouw bedrijf?

Vind je het nog niet zo gemakkelijk om een programma te maken, groepen vol te krijgen en jezelf daarvoor te zien staan?

Neem vandaag eens een half uurtje de tijd om je bewust te worden van jouw gedachten en jouw beelden over (de toekomst van) jouw bedrijf. Zoek een rustige plek en laat de beelden naar boven komen. Als je voelt dat het genoeg is, schrijf het op, beeld het uit en zet het op papier. Het is belangrijk, want het stuurt je.

Ik ben nieuwsgierig in welke richting jouw beeld(en) jou sturen en kom graag met je in gesprek! Vraag een Wat-Is-Mijn-Kennis-Waard-Gesprek aan via deze link

Op jouw succes,

Marja

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Volg je mij al op Instagram?